Seebi valmistamine kuumprotsessi meetodil


Kuumprotsessi meetodil seebi valmistamise puhul kuumutatakse seebimass pärast kokkusegamist läbi. Selle tulemusena lüheneb seebi järelvalmimise aeg 1-2 nädalani. Potis kuumutatud seebimass jääb marmorjas ja mitte nii ühtlane kui külmprotsessi meetodi puhul. Samas võimaldab see moodustada hoopis teistuguseid mustreid. Kuumprotsessi meetodil valmistatava seebi puhul ei soovitata vee kogust oluliselt vähendada. Hobipunkti retseptides on vee kogus 38% rasvade massist.

Fotol on näha, kuidas läbikuumutatud seebimass välja näeb.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SEEBI VALMISTAMINE

1. Mõõda valmis kõik koostisained.

  • Kaalu vesi nõusse, kus valmistad seebikivi lahuse.
  • Mõõda tahked ja vedeldad rasvad nõusse, millega neid on võimalik kuumutada.
  • Pane valmis lisandid. Pulbrilised lisandid võib tükkide vältimiseks paari supilusikatäie oliiviõliga pastaks segada.

2. Seebikivilahuse valmistamine

Aseta veenõu avatud akna ligidale või töötava õhupuhasti alla. Vett pidevalt lusikaga segades vala seebikivi tasapisi vette.

3. Rasvade kuumutamine

Kuumuta rasvad pliidil või mikrolaineahjus kuni tahked rasvad on sulanud. Kuumutada nii vähe kui võimalik ehk viimased väikesed tükid võivad sulada ka jääkkuumuses.

4. Vedelike kokkusegamine

Sega seebikivilahus peene joana õlisegusse. Alusta saumikseriga mikserdamist pulseerivalt. Seebikivilahus on kuumutamiseks valmis kui mass on nii paks, et jätab seebi pinnale jälje. Mikserdamine võib aega võtta mõnest minutist veerand tunnini või kauemgi. Kestus sõltub retseptist, massi temperatuurist ja mikseri võimsusest.

Meetod 1:

Potis kuumutamine

Kuumuta seebimassi veevannis kuni mass on mutunud geeljaks. Selleks kulub sõltuvalt kogusest 0,5-1 tundi. Sega massi, et veenduda, et sisse pole jäänud geelistumata seepi.

Testi massi läbikuumutamist. Võta väike kogus seebi ja lase veidi jahtuda. Kui keelega katsumisel tekib tunne nagu saaks patareist särtsu, tuleks veel kuumutada. Muul juhul sega sisse värvaine ja vala seebimass vormi. Mass võib olla üpris paks.  Jäta seep 24 tunniks vormi tahkuma. Seebistumisprotsess jätkub ka veel vormis, mistõttu see kuumeneb.

Meetod 2

Järelküpsetamine

Vala seep kohe pärast seebimassi valmimist vormi. Tõsta seep 80 kraadisesse ahju ja kuumuta. Kui umbes pool massit on juba geeljaks muutunud, lülita ahi välja ja lase seebil 12 tund jahtuda.

8. Lõikamine ja järelvalmimine

Kui seebi pind ei ole enam vetruv, võib selle vormist välja võtta. Seep võiks seista umbes nädala, mile jooksul aurustub üleliigne vesi. Seebi valmidust saab kontrollida tema pH-taseme järgi, see peab olema vahemikus 7-10. Kui pH on nädala pärast kõrgem, lase seebil veel seista.

Üks lihtne retsept:

190 g vett
71g seebikivi
150 g kookosrasva
350 g oliiviõli

10 ml aroomiõli või eeterlikku õli

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s