Kakaovõi


kakaovoi

Foto: http://livingtothefullest.posterous.com/pure-edible-vegetable-fat-extracted-from-the

Inglisekeelne nimetus Cocoa butter
INCI: Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter
Kakaovõid valmistatakse kakaopuu seemnetest.
Kakaovõi on toatemperatuuril tahke, kuid nahaga kokkupuutel sulab ning imendub kiiresti nahka.
Meeldiva šokolaadilõhnaga kollakas võie on levinud kosmeetika ja seebi tooraine.
Kakaovõi säilivusaeg on pikk –  2 kuni 5 aastat Kakaovõi sisaldab ohtralt E-vitamiini ja antioksüdante, see tagab tema hea säilivuse ja niisutavad omadused.

Kakaovõi toimib eelkõige kreemi ja seebi niisutava koostisosana.

Füüsiliste omaduste tõttu annab kakaovõi seebile tugevust ning teeb ka kreemi paksemaks.

Kuna kakaovõi sulab kehatemperatuuril, on see ideaalne koostisosa ka huulevõide ja palsami valmistamiseks.

Kakaovõi sobi suurepäraselt ka massaaži ajal kasutamiseks.

Retsepte kakaovõiga:

Kakaovõi seep

190 g vett

70 g seebikivi

100 g kookosrasva

150 g kakaovõid

75 g oliiviõli

75 g avokaadoõli

100 g palmirasva

Soovi korral 10-15 ml aroomiõli või eeterlikku õli.

Vaata seebi valmistamise juhist: http://www.hobipunkt.ee/kylmprotsessiseep.pdf

Tahke kätekreem kakaovõiga

30 g mesilasvaha

30 g kakaovõid

15 g magusa mandli õli

15 g sheavõid

Sulata kõik tahked koostisosad, alusta sulatamist mesilasvahast, sega sisse magusa mandli õli. Soovi korral lisa paar tilka aroomiõli või eeterlikku õli. Vala segu väikesessse silikoonvormi tahkuma. Võta tahke kreem vormist välja. Säilita keeratava kaanega topsis. Kasutamiseks hõõru kreemitükiga käsi nagu seebiga.

Pehme huulevõie

See pehmemat tüüpi huulevõie sobib huulevõide topsi, mitte huulepulga tooriku sees kasutamiseks.

2 spl sheavõid, 2 spl kakaovõid, 1 spl mesilasvaha, šokolaadi maitseõli 1-2 tilka.

Sulata rasvad veevannil või mikrolaineahjus ning sega sisse maitseõli. Vala topsidesse ja lase tahkuda.

Seda topsi ei tasu kanda taskus ega jätta päikese kätte autosse, kuna  sellises juhul võib konsistents liiga vedelaks muutuda.

Soovi korral võid autentse šokolaadivärvi saavutamiseks ka veidi kakaod lisada. Või katsetada päris šokolaadiga….

Tahkema koostise saamiseks võid lisada pisut mesilasvaha.

5 spl toorainetest piisab 4-5 väikese huulevõide topsi täitmiseks.

Kõik vajamineva leiad Hobipunktist

Toorained

Pakend

Seebivormid

7 thoughts on “Kakaovõi

  1. Kakaovõi on tõesti mõnus asi, kuid tähelepanu tasub pöörata sellele, et mõnus ja tugev šokolaadilõhn on siiski ainult rafineerimata kakaovõil.

  2. Kaoakovõid on tõesti mitut tüüpi
    refined, bleached, and deodorized ehk RBD on lõhnatu värvitu, maitsetu….
    Tavaline rafineeritud lõhnab küll, kes ei usu võib tulla nuusutama…

  3. Tere Agnessa
    Loodetavasti saan küsimusest õieti aru…
    Puhtadst kakaovõist seebi tegemine ei oel mõistlik, seep tuleb küll kõva ja tõenäoliselt hästi niisutav, kuid see ei vahuta eriti, puhastusomadused ei ole nii head kui seebil mis sisaldab kookosrasva. Hind tuleb ka üsna soolane…
    Kui arvutad ise retsepti siis kakaovõi seebistumisarv on 0,138

  4. Kas valmisseebimassist seebi valmistamisel ei pea seebi sisse näiteks kakaovõid ja palmirasva sisse panema?

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s