Isetehtud vedelseep


Kuna Hobipunkti jõudis kaaliumhüdroksiid, katsetasin vedelseebi tegemist.

Kui sa oled varem juba seepi teinud, siis protsessi algus on üsna sarnane, ainult et võtab väga palju rohkem aega.

Jälgida tuleb ohutusnõudeid: kasuta kindaid ja kaitseprille!

Nõud peavad olema kuumakindlad ja plastist, terasest või klaasist, et seebikivi nõudega ei reageeriks.

Retsept:

Variant 1 kaaliumhüdroksiidi ja seebikiviga

See seep jääb paksem (korralik kissell)  ja veidi piimjas

200 g oliiviõli

60 g avokaadoõli

40 g kastoorõli

200 g kookosrasva

97 g kaaliumhüdroksiidi

8 g naatriumhüdroksiidi

190 g vett

Variant 2 kaalumhüdroksiidiga

See seep jääb vedel aga täitsa läbipaistev

175 g oliiviõli

175 g kookosrasva

125 g kastoorõli

25 g avokaadoõli

190 g vett

105 g kaaliumhüdroksiidi

Hiljem vajad mõlema variandi puhul lisaks

1 liiter vett

25 ml sidrunhapet + 75 ml vett

aroomiõli u 10 ml

Töö käik

Kaalu rasvad, soojenda nii, et tahke rasv sulab.

Vala kaaliumhüdroksiid ja seebikivi tasakesi külma vette, seda pidevalt segades.  Sega kuni vedelik on taas selge.

Vala seebikivilahus õlisegu peale, samal ajal vedelikke segades.

Alusta saumikseriga mikserdamist.  Seebistumine võtab kauem aega kui naatriumhüdroksiidi puhul. Mass muutub vahepeal teraliseks ja paksemaks aga seebistumise protsess saab õige hoo sisse alles siis kui mass on juba nii paks ja tihke, et saumikser ei taha enam ringi käia.

Mass hakkab paksemaks muutuma, aga pole veel valmis...

Seebimass on kuumutamiseks valmis!

Nüüd järgneb seebi kuumutamine. Kuumuta praeahi 80 kraadini. Sule nõu tihedalt kaanega ja lase massil ahjus 4-5 tundi küpseda. Sama võib teha ka pliidil veevannis. Kuumutamise käigus tuleks massi iga poole tunni järel segada, kraapides poti seintelt kinni jäänud massi lahti. Mass muutub kuumutamise käigus klaasjaks.

Juba läbipaistvaks muutumas, vaja veel kuumutada...

Pärast kuumutamist lisa massile 1 liiter keeva vett. Sega tasakesi tükeldades seebimassi väiksemateks tükkideks, et see lihtsamini lahustuks. Jäta üleöö seisma. Järgmiseks päevaks peaks paks mass olema enam-vähem lahustunud. Kui ei ole, kuumuta veel massi aeglaselt, aga ära keema lase.

Keev vesi on peale valatud

Nüüd sega valmis sidrunhappe lahus. Sidrunhape teeb seebimassi mahedamaks. Sega keev vesi ja sidrunhape kokku. Sellele kogusele seebimassile piisab 1-2 supilusikatäiest lahusest. Sega see kuuma vedela seebimassi sisse ja lahusta.  Nüüd on ka õige aeg lisada ka aroomiõli.  Mina oma seebile värvaineid ei lisanud, kuid siia sisse sobivad hästi micad mis jätavad mõnusa pärlmutrise helgi, või valmisseebi massile mõeldud seebivärvid. Külmprotsessi seebivärv teeb seebi häguseks.

Kuigi seep on kohe kasutusvalmis, muutub ta seistes mahedamaks. Nutikas oleks igaks juhuks seebi pH taset testida. See peaks olema 10 või alla selle.

Valmis seep!

Mida ma ise asjast arvan

Minu maitsele vahutas seep natuke liiga vähe, kuigi kookosrasva, mis vahutavust lisab, on päris palju.

Fantaasiat saab tükiseebi puhul kindlasti kõvasti rohkem rakendada, samas on vedelseebi järele majapidamises nõudlus olemas ja hind tuleb sellel võrreldes isetehtud tükiseebiga päris soodne.  Antud kogusest saab 1,5 liitrit seepi, mida jagub tükiks ajaks…kõige tähtsam on leida õige pudel mille sisse seda valada!

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s