Reportaaž seebiõpitoast – külmprotsess


Esmalt on vaja vahendeid – õli ja rasva, seebikivi, lõhna ja värvi ning kaitsevahendeid seebikiviga töötamise ajaks : prillid, kummikindad, põll. Seebikivi on söövitav, seepärast parem karta kui kahetseda. vahendid
Retsepti on samuti vaja. Selles osas aitas Juta ja lisaks suurepärasele Baccara seebi retseptile abistas ta ka oma isikliku kohalolekuga. Ilma tema abistava käeta tundunuks kõik palju raskem ja ohtlikum. Eriti see seebikivi. 76B

Seebikivi lahustasime õues, sest seal on kõige rohkem ruumi lenduvatele mürgistele aurudele ja  kui midagi ka pritsib või maha läheb. Kõrvalpildil on segamise stiilinäited Jutalt ja Kailt. Kausist end võimalikult eemal hoides, kaitseprille ja kummikindaid kandes valasime seebikivihelbeid tasapisi vette ja lahustasime neid.juta seebikiviga
kai seebikiviga

Seebikivi lahus muutub kuumaks – toimub selline keemiline protsess. Lahus ja rasvad-õlid peavad kokkusegamise ajal olema suhteliselt sarnase temperatuuriga (30 -50 kraadi), sestap tuleb lahust lasta jahtuda. Sel ajal saab vooderdada seebivormiks kasutatava keeksivormi või valida välja spets vormi ning  vormidsulatada ja kokku segada tahked rasvad ja vedelad õlid vastavalt retseptile.

Metalliga ei tohiks seebimass kokku puutuda – tekib reaktsioon.

Igal tahkel rasval võib olla erinev sulamistemperatuur, aga lõpuks peavad nad moodustama ühtlase vedeliku, mille temperatuur peab olema lähedane seebikivi lahuse temperatuurile – selle mõõtmiseks ongi vaja termomeetrit.rasvad
Rasvad sulatatud ja seebikivi õigele temperatuurile jahtunud, on aeg nad kokku segada. Valasime vedeliku potist kaussi, kuhu mahtusid kokku nii seebikivi kui õli-rasvasegu. Kauss olgu kas klaasist või tugevast plastikust, raud ja alumiiniumnõud seebikiviga kokku ei sobi.kummikindad Kokkusegamine toimub jaokaupa, ühtlase pideva joana ja samal ajal massi mikserdatakse – ühtlaste intervallidega ja ilma pritsmeteta, kindlasti ilma õhumullideta. Selleks sobib kõige paremini elektriline saumikser. mikser

Mikserdasime seni, kuni mass oli paksu hapukoore või majoneesi konsistentsiga, seebikivi jõudnud igasse nurka ja iga õli ja rasvamolekuli sisse. Jälgida tuleb ka massi temperatuuri tõusu – see võib juhtuda, kui suristamise vahel pisikest pausi ei pea.

Kui massi tilgad juba pinnale jälgi jätma hakkavad, on aeg lisandite jaoks. mass2vormiMõned lõhnad ja mineraalsed lisandid reageerivad ruttu ja siis ei tohi aega kaotada vaid tuleb kiiresti seep vormi valada.

Seebi pinnale võib teha mustreid või puistata lilleõisi, kuivatatud lavendlit, teha värvilisi mustreid vms.jaljed Seebistumisprotsessi kiirendamiseks kaetakse vorm kile või muu kattega, mähitakse vannilina sisse ja pannakse vähemalt 24 tunniks kindlasse kohta tarduma.

Järgmisel päeval, kui seep on tahkunud (kuid ta pole veel valmis) võib kangist sobiva suurusega tükid lõigata. Need siis seisavad seni, kui kõik seebiks saamiseks vajalikud keemilised muundumisprotsessid on lõppenud.done 

Selle päeva käigus valminud seebi välimus on näha siin sissekandes.

4 thoughts on “Reportaaž seebiõpitoast – külmprotsess

  1. Kas külmprotsessi meetodil valmistava seebi retsepti tohib koguste poolest täpselt pooleks teha? Kas seep tuleb siis ikka välja??

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s